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Advance Notice Required When Employers Decide to 
Cease Providing a Health Care Benefit Plan 

 

 
 
Wisconsin law (Wis. Stat. § 109.075) requires employers who plan to discontinue health care benefits to 
current employees, retirees, and dependents of employees or retirees in some instances to provide the 
affected individuals with 60 days' notice of the cessation of benefits. 
 
 
Q: Which employers must comply with this requirement? 
A: An employer who operates a business enterprise in Wisconsin that employs 50 or more persons in the 

state must provide written notice of its intention to cease providing health care benefits to affected parties. 
 
 
Q: Who is an affected individual entitled to this notice? 
A: Employees, any union representing employees of the business, retirees, and dependents of employees and 

retires currently covered by the health care plan are entitled to receive 60 days' written notice that the 
benefits will cease. 

 
 
Q: Why should an affected person file a complaint about not receiving 60 days' notice of the cessation 

of a health care benefit plan? 
A: A person who did not receive proper notice may receive either the value of the insurance premium(s) for 

the period without notice or the actual value of medical expenses incurred during the non-notification 
period (maximum of 60 days). 

 
 
Q: If I have questions concerning this requirement or if I wish to file a complaint about not receiving 

notice, whom should I contact? 
A: Contact either the Equal Rights Division in Milwaukee or Madison listed below. 
 
 

 
STATE OF WISCONSIN 

DEPARTMENT OF WORKFORCE DEVELOPMENT 
EQUAL RIGHTS DIVISION 

 
201 E WASHINGTON AVE, ROOM A100 819 N 6th ST 
PO BOX 8928 ROOM 723 
MADISON WI  53708 MILWAUKEE WI  53203 
 
Telephone:  (608) 266-6860 Telephone:  (414) 227-4384 

 
 

Website: https://dwd.wisconsin.gov/er/ 
 

The Department of Workforce Development is an equal opportunity employer and service provider.  If you have a 
disability and need to access this information in an alternate format or need it translated to another language, 
please contact us. 
 


